Het noordoosten van de Verenigde Staten wordt donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag (lokale tijd) geteisterd door hevige sneeuwstormen en ijskoude wind.

In delen van New York, Massachusetts en Maine zijn zogenoemde 'blizzard'-waarschuwingen van kracht. Plaatsen als Boston, het New Yorkse Long Island en het schiereiland Cape Cod aan de kust van Massachusetts hebben te maken met een groot koufront, gepaard met sneeuwjachten en ijzige temperaturen. 

Volgens meteoroloog Dave Hennen van CNN doet de storm van donderdagavond tot vrijdagochtend 22 staten in het noordoosten van de Verenigde Staten aan. Een aantal scholen en overheidskantoren in onder meer Boston en New York houdt de deuren gesloten, meldt persbureau AP.

In delen van de staat New York en bij Boston in Massachusetts viel 45 tot 60 centimeter sneeuw. Er werden windstoten tot 72 kilometer per uur gemeten. 

Bij een ongeluk op een pekelopslagplaats in een voorstad van Philadelphia kwam een arbeider om het leven. Hij was met een machine bezig een berg pekel af te graven toen een deel van de dertig meter hoge berg op hem viel.

Halve meter

In Boston en in de staten Vermont, New Hampshire en Maine zaten huishoudens donderdagavond al zonder stroom door een ijsstorm.

Het nationale weerstation spreekt van een 'nor'easter', waarmee wordt aangegeven dat de storm die langs de oostkust van Amerika raast uit noordoostelijke richting komt. 

Bekijk beelden van de sneeuwstorm in de VS:

Vluchten

Sinds donderdagavond 18.00 uur (lokale tijd) zijn er al 2.500 Amerikaanse vluchten geannuleerd (bekijk Misery Map van Flightaware.com). Het vliegveld dat het zwaarst gebukt gaat onder de sneeuwstorm is Chicago's O'Hare, waar 650 vluchten werden geschrapt. Voor vrijdag gaan er al duizend vluchten niet door.

Andere luchthavens die flink te kampen hebben met de winterse omstandigheden zijn Liberty International Airport in Newark (New Jersey), het New Yorkse LaGuardia and  Hopkins in Cleveland (Ohio).

Extreem koud

Naast de zware sneeuw- en windstormen is het ook extreem koud in de Verenigde Staten. Temperaturen tussen de 20 en 30 graden onder nul zijn gemeten. Gouverneur van Massachusetts Deval Patrick noemt de extreme temperaturen erg gevaarlijk. Hij raadt mensen aan eerder naar huis te gaan en raadt ze af om lang buiten te blijven.

Ook in Canada worden extreem lage temperaturen gemeten. In Montreal en Winnipeg was het donderdag 26 graden onder nul. In Quebec was het donderdag nog kouder met 46 graden onder het vriespunt, meldt de BBC

Sneeuwstormen teisteren noordoosten Verenigde Staten