Hoewel hij in 2013 herhaaldelijk in opspraak kwam, gaat Rob Ford voor een tweede termijn als burgemeester van Toronto. 

Ford was donderdag de eerste kandidaat die zich meldde nadat de inschrijvingen voor de volgende burgemeestersverkiezingen in de grootste stad van Canada waren geopend, meldt omroep CBC.

Ford (44) kwam onder meer onder vuur te liggen omdat hij crack had gerookt. Dat ontkende hij eerst, maar onder druk van zich opstapelende bewijzen besloot hij het druggebruik toch maar toe te geven.

De storm ging daarmee niet liggen. Integendeel: telkens doken weer nieuwe verhalen over de soms grofgebekte Ford op.

De burgervader ontkende beschuldigingen van seksuele intimidatie en het ontvangen van een prostituee. Wel gaf hij toe dat hij weleens dronken achter het stuur was gekropen.

Zakkenvullers

Ford wist in 2010 de verkiezing te winnen na een campagne waarin hij aankondigde af te rekenen met de 'zakkenvullers’ op het stadhuis en te snijden in de uitgaven van de gemeente.

Bij zijn inschrijving toonde hij zich optimistisch over zijn kansen. ''Ik ben de beste burgemeester die deze stad ooit heeft gehad.'' Zijn problemen noemde hij een persoonlijke zaak.

De verkiezingen worden in oktober gehouden. In de tussentijd heeft Ford niet veel te vertellen, aangezien de gemeenteraad een groot deel van zijn bevoegdheden heeft afgepakt vanwege de schandalen.

De raad vindt eigenlijk dat Ford moet aftreden, maar kan hem daar niet toe dwingen.