Twee Nederlandse marechaussees zijn weggehaald uit een VN-kamp in de Zuid-Sudanese stad Malakal. Daar zaten ze vast. 

Ze zijn per vliegtuig overgebracht naar Juba, de hoofdstad van het Afrikaanse land. Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag gemeld op zijn website.

Wachtmeester eerste klasse Nicole van Leeuwen en adjudant Dirk Jan Leurink zaten sinds half november in Malakal. Ze leiden er Zuid-Sudanese politiemensen op.

De opleiding ligt stil sinds er vorige maand hevige onlusten uitbraken. Vanwege de gevechten vluchtten 12.000 Zuid-Sudanezen naar het VN-kamp.

Douchen

Een collega van de twee trok enkele dagen geleden aan de bel. ''Het VN-personeel kan niet douchen. Steeds als de watervoorziening is gerepareerd, tappen ontheemden die weer af. Toiletten werken niet meer, de was valt niet meer te doen en overal wordt gepoept'', zei eerste luitenant Judith. Zij kon voor haar kerstverlof een vlucht naar Nederland nemen, Van Leeuwen en Leurink bleven op de compound.

Twee andere Nederlandse marechaussees zitten in de onrustige stad Melut, ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Malakal. Zij leiden voorlopig even geen agenten op, maar helpen bij het uitdelen van voedsel aan ontheemden. In de andere plaatsen waar Nederlanders werken, is het redelijk rustig.