Het is beter om niet naar Somalië te reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om naar het land te gaan vanwege de voortdurende gewapende strijd, terrorismedreiging, criminele dreiging en rechteloosheid. 

Het ministerie adviseert Nederlanders het land direct te verlaten.

Een negatief reisadvies wordt gegeven als er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico's in een land (bijvoorbeeld een oorlogssituatie). Daardoor kan voor reizigers een acute levensbedreigende situatie ontstaan.

Woensdag vielen er nog elf doden en zeventien gewonden bij een bomaanslag op een hotel in de hoofdstad Mogadishu. Niemand heeft de aanslag nog opgeëist.

Aanslagen

De islamistische Shabaab-beweging pleegt al meer dan twee jaar terreuraanslagen in de Somalische hoofdstad. De organisatie zou ook verantwoordelijk zijn voor de terreuraanslag in een winkelcentrum in Nairobi (Kenia), waarbij zeker 67 mensen om het leven kwamen.

Een negatief reisadvies wordt gegeven als er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico's in een land (bijvoorbeeld een oorlogssituatie). Daardoor kan voor reizigers een acute levensbedreigende situatie ontstaan. Het ministerie adviseert ook Nederlanders om het land te verlaten.