Bij gevechten in Egypte tussen politie en aanhangers van de Moslimbroederschap zijn woensdagavond laat minstens twee mensen om het leven gekomen.

Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag laten weten.

De doden vielen in de havenplaats Alexandrië toen er gevechten uitbraken tijdens twee marsen van aanhangers van de broederschap. Autoriteiten meldden eerder dat er ook drie politieagenten gewond waren geraakt.

Aanhagers van de Moslimbroederschap protesteren al maanden tegen de afzetting van de gekozen president Mohamed Mursi in juli 2013. Toen de machthebbers vorige maand de broederschap tot terroristische organisatie bestempelden, werden de demonstraties gewelddadiger.

Caïro

Ook in Caïro vonden rellen plaats tussen demonstranten en de politie. Die zette traangas en waterkanonnen in tegen honderden Mursi-getrouwen die aan het protesteren waren in de buurt van het Egyptische ministerie van Defensie.

Sinds Mursi, die uit de gelederen van de broederschap voortkwam, werd afgezet, gaat Egypte gebukt onder gewelddadige protesten. Honderden mensen zijn sindsdien gedood en duizenden gearresteerd.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte