Tegenstanders van de regering in Thailand hebben opnieuw massale protesten aangekondigd. 

Honderdduizenden demonstranten willen op 13 januari het openbare leven in de hoofdstad Bangkok stilleggen in de hoop de regering tot aftreden te dwingen.

Dat heeft protestleider Suthep Thaugsuban woensdag (lokale tijd) laten weten. Ook riep hij de anti-overheidsdemonstranten op mee te doen aan protestmarsen die vanaf de zondag voor de algehele stillegging worden georganiseerd. Het is de bedoeling dat de blokkade vijf tot twintig dagen duurt.

Onderdeel hiervan is onder meer het verkeer in het centrum platleggen. Zo willen ze twintig kruispunten tussen de belangrijkste straten van Bangkok blokkeren. Een politiewoordvoerder heeft donderdag laten weten extra verkeerspolitie in te zullen zetten.

Het is al weken onrustig in Bangkok. De demonstranten keren zich niet alleen tegen premier Yingluck Shinawatra en haar regering, maar zetten zich ook af tegen Yinglucks broer, de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra. De in ballingschap levende oud-premier oefent volgens de betogers achter de schermen grote invloed op de regering uit.