Ziektes dreigen om zich heen te grijpen in Zuid-Sudan door het geweld dat in het land woedt. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. 

Veel medici, verpleegkundigen en hulpverleners zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Sinds half december zijn bijna tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt. Vooral die groepen mensen lopen risico ziek te worden. Daarbij gaat het volgens de WHO voornamelijk om ziektes die zich in water ophouden.

"Het slechte water, gebrekkige sanitaire voorzieningen en de hygiëne in de kampen, samen met het gebrek aan gezondheidswerkers, is een bedreiging voor de gezondheid van duizenden mensen in de kampen van de Verenigde Naties", aldus dokter Abdi Aden Mohammed van de WHO.

Op 15 december braken in Zuid-Sudan hevige gevechten uit tussen verschillende facties in de presidentiële garde. De aanhangers van president Salva Kiir staan tegenover militairen die loyaal zijn aan zijn voormalige vicepresident, Riek Machar. Het geweld heeft zich verspreid naar diverse staten in Zuid-Sudan.

Op aandringen van verschillende Afrikaanse landen hebben Kiir en Machar ingestemd met vredesonderhandelingen. Een delegatie van de Zuid-Sudanese regering reist woensdag af naar Ethiopië voor de vredesgesprekken.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid