De regering van Zuid-Sudan en rebellen onder leiding van ex-vicepresident Riek Machar werken in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba aan een bestand. 

De minister van Buitenlandse Zaken van het gastland, Tedros Adhanom, zei dat delegaties van beide partijen woensdag in Addis Abeba arriveren.

Adhanom had de delegaties eigenlijk dinsdag al verwacht en zei bang te zijn dat de strijd om de Zuid-Sudanese stad Bor de dialoog hindert.

De Ethiopische regering heeft dinsdag beklemtoond dat de landen van het Oost-Afrikaanse samenwerkingsverband IGAD (Intergouvernementele Autoriteit voor Ontwikkeling) van de partijen verwachten dat ze ermee instemmen de wapens te laten rusten en in gesprek gaan over een oplossing.

Enkele zegslieden meldden in Addis Abeba dat er al een akkoord over een wapenstilstand klaar was.

Maar strijders van Machars stam, de Nuer, zijn in de stad Bor in de aanval en hebben die belangrijke plaats dinsdag heroverd op het regeringsleger. De regering van president Salva Kiir wordt net als de strijdkrachten gedomineerd door de stam van de Dinka's.

Nieuwe wrijvingen tussen deze stammen hebben in december geleid tot een bloedige etnische strijd die zich over het in juli 2011 onafhankelijk geworden Zuid-Sudan heeft uitgebreid.

Bor

De herovering van Bor maakt het volgens waarnemers voor Kiir dringender om in gesprek te gaan met zijn oude rivaal Machar. Bor ligt 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Juba en is de tweede stad van het land en hoofdstad van de grootste provincie Jonglei.

De stad heeft bovendien een tragische geschiedenis van etnisch gemotiveerde slachtingen. Afgelopen week nam het leger de stad in na hevige gevechten met Nuer-rebellen.

Strijd

Machar zou ook onder druk staan om een bestand te sluiten, vooral van landen in de regio. De Ugandese president Yoweri Museveni opperde maandag zelfs militair ingrijpen door Oost-Afrikaanse landen.

De strijd tussen Kiir en Machar heeft volgens voorzichtige schattingen aan zeker duizend mensen het leven gekost. Hij ontbrandde half december. 

Kiir zei 16 december dat er een poging tot staatsgreep was verijdeld. Machar weersprak dat en zei dat er was geprobeerd de leden van de presidentiële garde die tot de Nuer-stam behoren, te ontwapenen.

Kiir schoof in juli Machar en tal van andere bewindslieden plotseling aan de kant, volgens critici omdat hij als autocraat wil regeren.

Onderhandelingstafel

IGAD deed eerder al verschillende pogingen om de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Maandag dreigden de bij IGAD aangesloten landen met ingrijpen, als Machar niet bereid zou zijn om te onderhandelen.

De Zuid-Sudanese minister van Buitenlandse Zaken, Barnaba Marial Benjamin, liet eerder al weten dat er een delegatie naar Machar was gestuurd.

Volgens de Ethiopische regering heeft ook Machar een delegatie naar Ethiopië gestuurd. Machar zei eerder tegen de BBC dat hij bereid is tot vredesoverleg met zijn rivaal Kiir.

Gevangenen

Eerder had Machar gezegd dat hij pas vredesbesprekingen wilde beginnen als elf gevangen medestanders zouden zijn vrijgelaten. Die zitten vast op verdenking van samenzwering tegen de regering van Kiir. Machar ontkent dat hij een coup tegen de president heeft willen plegen.

Zuid-Sudan is door onrust getroffen sinds 15 december, toen gevechten tussen leden van de presidentiële garde bloedig geweld tussen verschillende etnische groepen in het land ontketenden.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid