Een Chinese ziekenhuisarts heeft voor de rechtbank toegegeven dat zij pasgeboren baby's heeft gestolen en verkocht aan mensenhandelaren.

Zij maakte de ouders wijs dat hun kind aangeboren afwijkingen had en haalde hen over afstand van ze te doen, blijkt uit stukken van de rechtbank van Weinan in de noordelijke provincie Shaanxi.

Volgens de aanklacht verkocht Zhang Shuxia tussen november 2011 en juli 2013 zeven baby's aan tussenpersonen, die ze doorverkochten aan stellen elders in China. Zes van de kinderen zijn gered, maar een baby die in april voor duizend yuan (118 euro) was verkocht, was later overleden.

De arts liep tegen de lamp toen een moeder vermoedde dat haar kind was ontvoerd en in juli aangifte deed bij de politie. Volgens een bericht van het staatspersbureau Xinhua had Zhang het kind mee naar huis genomen en nog dezelfde avond voor 2.500 euro verkocht aan een tussenpersoon. Deze verkocht de baby weer aan iemand in Midden-China voor 7.100 euro.

Kinderhandel is een groot probleem in China, ondanks strenge straffen, waaronder de doodstraf. Een traditionele voorkeur voor mannelijke nazaten en het strenge eenkindbeleid zijn factoren die meespelen.