De 49-jarige Elias Acevedo is in Cleveland veroordeeld tot 445 jaar cel voor 297 aanklachten wegens onder meer moord en verkrachting.

Dat melden Amerikaanse media maandag (lokale tijd).

Acevedo was de buurman van Ariel Castro, het zogenoemde 'monster van Cleveland', die drie vrouwen ontvoerde en ze jarenlang gevangen hield.

Toen de FBI enkele oude zaken opnieuw onderzocht na de zaak rond Castro, kwam Acevedo in beeld. Uit gesprekken met buren bleek dat Acevedo in het verleden was veroordeeld voor zedenmisdrijven. DNA-onderzoek bracht vervolgens ook de buurman van Castro in verband met enkele gruweldaden.

Zijn sporen werden gekoppeld aan de verkrachting van zijn schoonzus in 1993.

Dochters

Niet ver van die plaats delict vond de politie een jaar later het lichaam van een 30-jarige buurvrouw van Acevedo, die de politie enkele maanden geleden naar het lichaam van een 18-jarige vrouw leidde. Hij vermoorde haar terwijl ze zwanger was.

Naast zijn schoonzus misbruikte hij ook zijn drie dochters. Zij getuigden in de rechtszaak tegen hem. Acevedo heeft bekend om zo de doodstraf te ontlopen. Zijn voormalig buurman Castro werd in de zomer al veroordeeld tot levenslang. Hij werd een maand na het vonnis dood in zijn cel gevonden.