Israël heeft in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw een groep Palestijnse gevangen vrijgelaten.

Van de 26 gevangenen, die twintig jaar of nog langer vastzaten, keerden er achttien 's nachts terug op de Westelijke Jordaanoever, drie in de Gazastrook en vijf in Oost-Jeruzalem.

Zij werden met groot enthousiasme onthaald.

De meeste gevangenen zaten jarenlang vast voor moord. Familieleden van Israëlische slachtoffers van Palestijnse aanslagen probeerden hun vrijlating nog tegen te houden via het hooggerechtshof, maar dat wees hun klacht af. De 26 Palestijnen vormden de derde van vier lichtingen van in totaal 104 gevangenen die Israël vrijlaat.

De vrijlating van Palestijnse gevangenen is een van de concessies die Israël heeft gedaan om het vredesproces met de Palestijnen weer op gang te krijgen.

Bekijk het onthaal:

Overtuigen

Dat lag drie jaar stil, tot de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de partijen afgelopen zomer wist te overtuigen weer rond de onderhandelingstafel plaats te nemen. Kerry komt op nieuwjaarsdag aan in het Midden-Oosten om vredesbesprekingen te voeren met premier Benjamin Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

De vrijlating van gevangenen wordt overschaduwd door Israëlische plannen voor de Westelijke Jordaanoever, die deel van de Palestijnse staat moet worden. Zo zijn er plannen om 1.400 nieuwe woningen in bezet gebied te bouwen.

Centrumrechtse politici, onder wie enkele ministers van de Likoed-partij, omarmden afgelopen weekend ook nog een voorstel om op termijn een deel van de Westelijke Jordaanoever definitief in te lijven bij Israël.

Tegenstanders

Of het zover zal komen valt te bezien, aangezien binnen de Israëlische regering ook tegenstanders van zulke plannen zijn. Minister van Justitie Tzipi Livni, die tevens onderhandelaar is in het vredesproces, sprak zich uit tegen het 'extremistische' voorstel en waarschuwde dat Israël ''verder geïsoleerd zal raken'' als het conflict met de Palestijnen niet wordt opgelost.

Palestijns onderhandelaar Saeb Erekat reageerde maandag woedend op de plannen. Israël maakt daarmee het vredesproces en de tweestatenoplossing kapot, zei hij.