Rusland krijgt hulp van Amerikaanse 'verbindingsmensen' bij de beveiliging van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat zeggen ingewijden.

Moskou en Washington overlegden al langer over de inzet van de Amerikaanse Dienst Diplomatieke Veiligheid (BDS). De twee bomaanslagen van zondag en maandag hebben mogelijk geholpen de samenwerking te beklinken.

De Russische regering blijft hoofdverantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de spelen, maar trekt samen op met de BDS, lieten bronnen bij de Amerikaanse regering weten.

De inzet van de BDS is niet uitzonderlijk: dat onderdeel van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken staat gastheren van evenementen met een groot aantal Amerikaanse bezoekers veel vaker bij.

Boston

De VS en Rusland zijn nauwer gaan samenwerken na de aanslag op de marathon in Boston van afgelopen voorjaar. Moskou en Washington waren het lang hartgrondig oneens over onder meer Iran en Syrië, maar vonden elkaar de laatste maanden beter.

De gastvrijheid die Rusland de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden betoont heeft de lucht echter weer wat doen betrekken. Ook de kritiek van president Barack Obama op de omstreden Russische wet tegen 'homopropaganda' deed de betrekkingen geen goed.

IOC

Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité betuigde maandag zijn medeleven en sprak nogmaals zijn vertrouwen in de Russische veiligheidsdiensten uit.

Maar de vertegenwoordiger van de wintersportbonden bij het IOC was somberder. René Fasel vergeleek de voor Sotsji vereiste veiligheidsmaatregelen met die voor de Olympische Winterspelen van 2002 in het Amerikaanse Salt Lake City, in de nasleep van de aanslagen op de New Yorkse Twin Towers.

''Het wordt voor iedereen erg moeilijk. Mensen zullen gaan klagen over het veiligheidsbeleid. Ik twijfel er niet aan dat de Russen alles zullen doen wat in hun vermogen ligt, maar dat betekent dat ons ongelooflijk strenge controles wachten'', waarschuwde Fasel.

De bomaanslag van zondag op het treinstation en van maandag op een trolleybus in Volgograd hebben in totaal 31 mensen het leven gekost. Zeker 104 mensen raakten gewond. Maandagavond lagen er nog 58 van hen in het ziekenhuis. Veel gewonden zijn er slecht aan toe.