Het schandaal rond naziroofkunst in Duitsland breidt zich uit. Een kunsthistorica heeft ontdekt dat er twee omstreden schilderijen aan de muur hangen in de Bondsdag, zo meldt Bild, de grootste Duitse krant, maandag.

Het Duitse parlement laat in een reactie weten de herkomst van De kanselier spreekt en Straat in Koningsbergen te onderzoeken. Die worden aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven als blijkt dat de Bondsdag niet legaal aan de twee schilderijen is gekomen.

Tijdens het Hitlerbewind stal de fascistische staat op grote schaal kunst, onder meer van Joden en in de bezette landen. Het thema werd weer actueel toen afgelopen herfst bekend werd dat in een woning in München meer dan duizend omstreden kunstwerken zijn gevonden. Het uitpluizen van de eigendomsverhoudingen daarvan wordt nog een hele klus.

De Duitse Bondsdag bezit maar liefst vierduizend kunstwerken. Een deel daarvan hangt in het Rijksdaggebouw in Berlijn aan de muur; andere werken zijn bij wijze van 'kunstuitleen' ter beschikking gesteld aan ministeries, gerechtshoven en andere overheidsinstanties. Een deel is in bruikleen bij musea; andere kunstvoorwerpen liggen gewoon in de opslag.