De Ugandese president Yoweri Museveni heeft de Zuid-Sudanese rebellenleider Riek Machar maandagmiddag een ultimatum van 24 uur gesteld. 

Indien hij het door de Zuid-Sudanese overheid voorgestelde staakt-het-vuren niet respecteert, zullen omliggende Afrikaanse landen in actie komen, dreigde Museveni.

De Afrikaanse IGAD, een handelsblok van Uganda, Ethiopië, Sudan, Kenia, Somalië en Djibouti, schaarde zich drie dagen geleden achter president Salva Kiir en zijn voorgenomen wapenstilstand. Ze riepen Machar met klem op om binnen 4 dagen hetzelfde te doen.

''Als Machar het staakt-het-vuren niet steunt, dan zullen we achter hem aan moeten gaan'', zei Museveni op de Zuid-Sudanese televisie. Op de vraag wat hij daar precies mee bedoelde, antwoordde hij: ''hem verslaan''. Hoe dat dan precies zou moeten gebeuren, vertelde Museveni niet.

Zondag en maandag werd opnieuw gevochten in Bor, een stad ten noorden van hoofdstad Juba, waar de rebellen 6 dagen geleden juist uit verdreven waren. Onduidelijk is nog of het regeringsleger opnieuw de rebellen van Machars Nuer-stam tegenover zich heeft, of dat het om een andere militante groepering gaat.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid