Een moslimextremist heeft gedreigd met aanslagen in Antwerpen en Brussel op oudejaarsavond. 

Via een Facebookprofiel dat al eerder gebruikt is voor dreigementen, onder meer aan het adres van Geert Wilders, werd maandag gesuggereerd dat de twee grootste steden van het land terreur te wachten staat.

Als mogelijke doelwitten noemt de dreiger de Antwerpse Scheldekaaien en winkelstraat de Meir, treinstation Antwerpen-Centraal en het Brusselse Atomium.

''Ik wil de moslims waarschuwen om niet deel te nemen en zich niet te verzamelen met de ongelovigen'', schrijft de afzender in een bericht op de pagina van de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De dreiger zou banden hebben met de extremistische groepering Sharia4Belgium.

Verhoogde waakzaamheid

De Belgische autoriteiten onderzoeken de zaak. Dat heeft geleid tot ''verhoogde waakzaamheid, zonder dat het niveau van de dreiging verandert. De politie en inlichtingendiensten volgen de situatie op de voet'', aldus het Crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Antwerpse politie liet weten extra medewerkers naar de vuurwerkshow bij de Scheldekaaien te sturen. Personen, voorwerpen en voertuigen kunnen worden gecontroleerd, waarschuwt de politie. Wie iets verdachts ziet, wordt gevraagd dat te melden bij de agenten. Zij zullen ook extra letten op het bezit en afsteken van particulier vuurwerk. Dat is namelijk verboden in de stad.