Naasten van de ontvoerde Dominicaanse Nederlander in Paraguay zouden een 'grote som' losgeld hebben betaald. 

Lokale media melden maandag dat de ontvoerders aanvankelijk tweehonderdduizend euro voor zijn vrijlating eisten. Het bedrag werd later verlaagd tot vijftigduizend euro.

De man (26) wist echter kort na de betaling aan zijn belagers te ontkomen en legde zondag contact met de politie. Hij kreeg tijdens de ontvoering water in zijn gezicht gegooid en werd uitgescholden.

Zijn behoefte moest hij doen in 'onmenselijke' omstandigheden, vertelt procureur Federico Delfino op een lokaal radiostation.

De man kwam op 13 december in Paraguay aan omdat hij daar een vrouw wilde ontmoeten die hij via Facebook had leren kennen. Na zijn aankomst nam hij zijn intrek in een hotel in de hoofdstad Asuncion. Enkele dagen later werd hij naar eigen zeggen door drie gemaskerde mannen meegenomen en vervolgens op verschillende plaatsen vastgehouden.

Hij heeft volgens lokale media nu politiebescherming en is bereikbaar voor het Nederlandse consulaat, zodat hij kan terugkeren naar Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon niet direct reageren op de zaak.