Het Libanese leger heeft maandag geschoten op Syrische gevechtsvliegtuigen die de grens tussen de twee landen hebben overschreden.

Dat meldt de BBC.

Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog dat een dergelijk incident zich voordoet. 

Volgens anonieme Libanese legerofficials hebben militairen met luchtafweergeschut geschoten op twee Syrische vliegtuigen, nadat die vlakbij het grensgebied een bombardement uitvoerden. Dit gebeurde vlakbij de Libanese grensplaats Arsal, meldt Al Arabiya.

Het is niet bekend of de Syrische toestellen zijn geraakt bij de beschietingen. In en rond Arsal zijn ongeveer 20.000 vluchtelingen gehuisvest, voornamelijk in kampen.

Syrische troepen hebben in het recente verleden het vuur geopend richting Libanon. Dit was meestal gericht op vluchtende rebellen, of dorpen en steden aan de grens. 

De afgelopen dagen zijn er veel gevechten geweest tussen de regeringstroepen van president Bashar al-Assad en de rebellen rond Damascus. De Syrische hoofdstad ligt dicht bij de grens met Libanon.

Geweld

De burgeroorlog in Syrië heeft dit jaar geregeld tot geweld in Libanon geleid. Soennitische rebellen in Syrië strijden tegen de sjiitische aanhangers van president Bashar Assad. Deze sektarische strijd laait ook steeds vaker op in Libanon. 

De sjiitische Hezbollah-beweging heeft strijders naar Syrië gestuurd om het regeringsleger bij te staan. De overwegend soennitische bevolking van Libanon steunt echter de Syrische rebellen. De afgelopen maanden zijn er meerdere keren aanslagen in Libanon gepleegd.