Rederij DFDS Seaways verwacht dat de laatste 155 passagiers die gedupeerd werden door de ferrybrand op de King Seaways dinsdagochtend in IJmuiden aankomen.

De ferrypassagiers, die zonder auto reisden, moesten noodgedwongen een extra nacht in een hotel in Newcastle doorbrengen. Een alternatieve route via Hull naar Rotterdam of via Dover naar Calais had wegens het ontbreken van vervoer geen zin.

Het zijn de laatsten van een groep van ongeveer 800 passagiers die hinder ondervinden van de brand aan boord van de King Seaways. Twee Nederlandse passagiers en vier bemanningsleden moesten door de brand een nacht in het ziekenhuis worden opgenomen. Zij zijn inmiddels weer thuis.

De resterende groep passagiers arriveert dinsdagmorgen met de King Seaways in IJmuiden. De uitgebrande passagiershut en zeven andere slaapverblijven zijn wegens brand- en waterschade afgesloten.

De veerboot blijft tot 10 januari gewoon in de vaart tussen Newcastle en IJmuiden. Daarna gaat het schip voor een reguliere onderhoudsbeurt het dok in, waarbij de hutten worden opgeknapt.

Oorzaak

De politie doet nader technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand. Een van de twee verdachten heeft volgens een zegsman van DFDS Seaways verklaard in zijn hut een sigaret te hebben gerookt en in slaap te zijn gevallen.

Roken is in alle gevallen verboden in de hutten en publieke ruimten aan boord van het schip. Ook de mogelijkheid van opzettelijke brandstichting wordt onderzocht.

De rederij verwacht nog wel een aantal schadeclaims van ettelijke honderden gedupeerde passagiers. Velen hebben met hun auto honderden kilometers moeten omrijden naar andere veerboten in Hull en Dover. Andere rederijen hebben de passagiers van DFDS Seaways collegiaal geholpen, ondanks de extreme kerstdrukte.

De extra kosten neemt de rederij voorlopig als ondernemersrisico voor haar rekening. Mogelijk valt de schade te verhalen op de eventuele brandstichters.