Na vuurgevechten op meerdere plekken in de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft het leger daar maandag rond het middaguur de rust doen wederkeren.

''We hebben de situatie volledig onder controle'', meldde een woordvoerder. De strijdkrachten hebben veertig van de ongeveer zeventig gewapende aanvallers gedood. Volgens de BBC is een aantal mensen aangehouden.

Ook in de oostelijke stad Lubumbashi en omgeving braken maandag gevechten uit. Daar was het pas later op de middag weer rustig. Volgens ooggetuigen was het leger betrokken bij geweld in een kerk van de religieuze leider Paul Joseph Mukungubila.

De staatstelevisie en -radio van de Democratische Republiek Congo gingen uit de lucht, nadat was geschoten bij het hoofdkantoor van de staatsmedia. Getuigen spraken van zwaar geweervuur bij het gebouw in Kinshasa.

Ook op het vliegveld en bij het hoofdkantoor van het leger is geschoten. ''Zij schieten overal. We verstoppen ons allemaal'', liet een douanemedewerker weten voordat de luchthaven zijn deuren sloot.

Gegijzeld

De politie meldde eerder dat jongeren, die behalve met geweren ook met machetes waren gewapend, verslaggevers van de staatsmedia hadden gegijzeld. Het leger van Congo zou op zijn beurt een aanval hebben gedaan op het gebouw om de aanvallers te verjagen.

Het leek een poging tot staatsgreep van aanhangers van Mukungubila. Die nam het bij de presidentsverkiezingen in 2006 zonder succes op tegen de zittende president, Joseph Kabila, die in 2001 zijn vermoorde vader Laurent was opgevolgd.

Voordat de tv-zender sloot, legden twee gewapende mannen voor de camera een verklaring af waarin zij zeiden dat ''Gideon Mukungubila'' was gekomen om de Congolezen ''van de slavernij van de Rwandees (Kabila) te bevrijden. Gideon is de naam die zijn aanhangers aan Mukungubila geven.

Een overheidswoordvoerder hield echter nog een slag om de arm. ''Ze presenteerden zichzelf als aanhangers van Mukungubila, maar dat zijn we nog aan het controleren. Het zou ook een poging kunnen zijn om ons voor de gek te houden.

In het centrum van Kinshasa zijn de straten leeg. Winkeliers hebben hun zaak gesloten.