Twee personen hebben in de nacht van zondag op maandag met een kalasjnikov geschoten op de residentie van de Duitse ambassadeur in Athene.

Dat heeft de politie meegedeeld. Niemand is gewond geraakt en er is geen schade.

De politieagent die het gebouw bewaakte, heeft niet teruggeschoten. Het gebied rond het pand in de noordelijke buitenwijk Chalandri is afgezet. Griekse media meldden dat de antiterreurpolitie zeker drie personen in verband met de actie heeft aangehouden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier neemt de zaak hoog op. ''Niets, maar dan ook niets kan een dergelijke aanval op een vertegenwoordiger van ons land rechtvaardigen'', reageerde hij maandag in Berlijn.

Hij benadrukte dat het de daders niet zou lukken ''om de goede betrekkingen tussen Duitsland en Griekenland en tussen Duitsers en Grieken te verstoren.''

Extremistische groepen

De residentie was in 1999 ook al eens het doelwit van een aanslag. Aanhangers van de extremistische groep 17 november vuurden toen een raket op het gebouw af.

Het dak werd geraakt, maar er waren geen gewonden. Ruim een week daarvoor was bij de residentie van de Nederlandse ambassadeur een autobom ontploft. Ook daarbij vielen geen gewonden.

Kritiek

Onder anderen vertegenwoordigers van oppositiepartijen hebben de laatste jaren Duitsland vaak bekritiseerd. Zij stelden vooral dat land verantwoordelijk voor de harde bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Duitsland heeft het meeste geld gestoken in de reddingsoperatie voor Griekenland en heeft in ruil daarvoor bedongen dat de regering in Athene fors het mes zette in onder meer de ambtenarensalarissen en de pensioenen.

De door het buitenland opgelegde bezuinigingen hebben kwaad bloed gezet bij sommige groepen. In december meldden Griekse media dat de Griekse politie in augustus een aanval heeft voorkomen op de toenmalige Nederlandse IMF-vertegenwoordiger Bob Traa.

Volgens de mediaberichten hadden 15 tot 20 mensen het plan opgevat om op motoren en uitgedost als anarchisten het huis van Traa te belagen.