Bij een nieuwe aanslag in de Russische stad Volgograd zijn zeker veertien mensen omgekomen. Een trolleybus op een marktplein in de wijk Dzerzhinsky is ontploft. 

Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Het zou volgens onderzoekers om een zelfmoordaanslag door een man gaan.

Onder de doden is een baby van een jaar oud. Negentien mensen raakten bij de aanslag gewond. 

De explosie heeft een groot gat in het midden van de bus geblazen, het dak is losgerukt van de constructie. De brokstukken liggen verspreid over de straat. De politie heeft de weg voor onderzoek afgezet.

Station

De aanslag volgt minder dan een dag na een eerdere aanval op de Russische stad. Bij een aanslag op het station van Volgograd kwamen zondagmiddag zeventien mensen om het leven. 45 anderen raakten gewond.

De aanvallen komen op het moment dat de voorbereidingen voor de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji in volle gang zijn. President Vladimir Poetin gaf zondag al opdracht de veiligheidsmaatregelen in het land te verscherpen.

Poetin heeft ook met het hoofd van de veiligheidsdienst FSB gesproken over de aanpak van de terreur. Dat de Spelen in Sotsji zonder aanslagen plaatsvinden, is voor Poetin van het grootste belang. De Russische president heeft beloofd dat het evenement veilig zal verlopen.

Moslimextremisten

Achter de aanslagen zitten waarschijnlijk moslimextremisten uit het gebied. De radicale Tsjetsjeense moslimleider Dokoe Oemarov heeft afgelopen zomer in een videoboodschap opgeroepen de Winterspelen in Sotsji in februari te verstoren met aanslagen.

Sotsji ligt net als Volgograd, voorheen Stalingrad, in het zuidwesten van Rusland. De plaatsen liggen wel honderden kilometers van elkaar verwijderd.

Bekijk beelden van vlak na de aanslag:

Spelen

De veiligheid van de Olympische Winterspelen is niet in gevaar, zegt het hoofd van het Russische Olympisch Comité, Aleksandr Sjoekov.

''Wat de Spelen betreft zijn alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen genomen'', aldus Sjoekov. Volgens hem worden er geen aanvullende maatregelen genomen. Bij de Spelen in Sotsji wordt er voor het eerst een speciale toeschouwerspas ingevoerd. ''Daarmee wordt iedere bezoeker nauwkeurig geïdentificeerd'', aldus Sjoekov.

Eenheid

Na de twee dodelijke aanslagen in Volgograd pleit Rusland voor eenheid en internationale solidariteit in de strijd tegen terrorisme. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een verklaring.

"We zullen niet opgeven en blijven vechten tegen een verraderlijke vijand, die alleen verslagen kan worden als we samenwerken.'

Volgens Rusland zijn de explosies waarbij zondag en maandag in totaal zeker 31 mensen omkwamen, vergelijkbaar met terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, Syrië en andere landen.

De autoriteiten wezen geen concrete schuldige aan, maar herinnerden wel aan eerder geuite bedreigingen door militanten als Dokoe Oemarov, de leider van islamistische opstandelingen in het noorden van de Kaukasus.

Hij riep zijn troepen op om de Olympische Spelen in het Russische Sotsji in februari te dwarsbomen.

Locatie Volgograd in Rusland:


Grotere kaart weergeven