De aanslag op het station in het Russische Volgograd is zondag wellicht toch uitgevoerd door een man. De autoriteiten zouden ervan uitgaan dat een man met een rugzak de bom het station heeft binnengebracht.

Een gevonden vinger zou de lezing ondersteunen dat de dader een man is. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Eerder werd gemeld dat de aanslag was gepleegd door een vrouw. Bij de explosie vielen zestien doden en raakten meer dan dertig andere mensen gewond.

De explosie volgt enkele maanden nadat de Tsjetsjeense rebellenleider Doku Umarov meer aanslagen aankondigde in aanloop naar de Winterspelen in Sotsji die over veertig dagen gehouden worden.

Bekijk beelden van het moment van de aanslag:

Volgograd ligt op ongeveer 700 kilometer van Sotsji en is op 20 januari de plek waar de olympische fakkel in zijn fakkeltocht langs zal reizen.

De Russische president Vladmir Poetin heeft zondag opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen in het land te verscherpen.

Volgograd ligt zo'n 900 kilometer onder Moskou. De stad, die van 1925 tot 1961 Stalingrad heette, was in oktober het doelwit van een terroriste die zichzelf in een bus opblies. Daarbij vielen zes doden en meer dan dertig gewonden.

Tv-station RT meldde dat Oksana Aslanova de aanslag zou hebben gepleegd, een vrouw die sinds juni 2012 wordt gezocht. Zij zou banden hebben met mensen uit Dagestan die in oktober de aanslag pleegden.

Locatie Volgograd in Rusland:


Grotere kaart weergeven