WikiLeaks-oprichter Julian Assange roept systeembeheerders op informatie te lekken bij misstanden. Als er niet wordt ingegrepen is de huidige generatie de laatste met vrijheden.

Assange deed zijn uitspraken via videoverbinding op de hackersconferentie 30C3 in het Duitse Hamburg. Hij benadrukt dat systeembeheerders toegang tot informatie hebben en in staat zijn om daar iets mee te doen als er iets gebeurd wat ethisch onjuist is.

"We moeten nadenken welke maatschappij wij willen", stelt hij. Assange vreest dat het achterhouden van informatie leidt tot 'informatie apartheid'. Als daar niet op wordt ingegrepen dan is deze generatie de laatste die vrijheid heeft gekend. "Er is een gevaar dat we naar een totalitaire staat gaan."

"De juiste weg is om juist wel voor een organisatie als de CIA te gaan werken", meent de WikiLeaks-voorman dan ook. Dan is het zaak om gegevens te verzamelen en die naar buiten te brengen. "Zo weet de wereld ook wat er speelt."

Snowden

Tijdens de toespraak vertelde WikiLeaks-journalist Sarah Harrison, die Edward Snowden in het begin in veiligheid wist te brengen, dat zij niet terug durft naar het Verenigd Koninkrijk om mogelijke vervolging en daarom in Duitsland woont. Zij weigert tegenover NU.nl aan te geven of ze weet of ze daadwerkelijk ergens van verdacht wordt.

Assange zegt dat het redden van iemand als Snowden risicovol is. "De Britse overheid geeft jaarlijks 6 miljoen pond uit om de ambassade van Ecuador in Londen te bewaken", stelt hij. Hij laat de risico's dan ook aan de gedachten van het publiek over.

Paypal

Tijdens de presentatie werd ook bekend gemaakt dat Paypal inmiddels weer giften voor WikiLeaks accepteert en dat er schadeclaims tegen de VISA-kaart lopen voor het blokkeren van giften. Het blokkeren van giften bleek in meerdere landen ongrondwettelijk.

Alle berichten over Julian Assange en Wikileaks