De luchtaanvallen die sinds half december in intensieve vorm op de Syrische stad Aleppo worden uitgevoerd, hebben al aan 517 mensen het leven gekost.

Dat zegt de activistische organisatie Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten tegen de BBC.

Volgens de organisatie zijn er 151 kinderen en 46 vrouwen onder de slachtoffers. De stad is sinds twee weken de focus van de bombardementen die worden uitgevoerd in opdracht van president Assad.

Het gaat om luchtaanvallen met de zogenoemde 'barrel bombs': een geïmproviseerd explosief dat gemaakt wordt van een vat waarin explosieve stoffen worden gestopt en vervolgens uit vliegtuigjes wordt gegooid. Soms ook met glasscherven of olie.

Het Syrisch Observatorium heeft de aanvallen veroordeeld en vraagt de internationale gemeenschap om ingrijpen. De organisatie is gestationeerd in Groot-Brittannië en komt aan de cijfers via geheime netwerken in Syrië.

Groentenmarkt

De meest recente luchtaanval vond zaterdag plaats. Een bom viel op een groentenmarkt en doodde zeker 25 burgers.

Aleppo is een stad in het noorden van Syrië. De gevechten tussen de rebellen en het Syrische leger zijn uitgelopen tot een patstelling.

Volgende maand staat er een groot vredesoverleg in Genève op de agenda, en vermoed wordt dat Assad voor die tijd zijn greep op de stad terug wil krijgen.

Ontwapeningsmissie

Ondertussen gaat de ontwapeningsmissie onder leiding van de OPCW Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens) door.

De schepen die ingezet gaan worden om chemische wapens vanuit Syrië naar Italië te vervoeren, hebben zondag geoefend met reddingsoperaties voor de zuidkust van Cyprus.

Groen licht

De in totaal vier schepen komen uit Denemarken en Noorwegen en de bemanning oefende onder andere met het blussen van branden en het overbrengen van gewonde bemanningsleden van het ene naar het andere schip.

De vier schepen wachten in Limasol op groen licht voor het ophalen van de chemische stoffen, waaronder de zenuwgassen VX en sarin. In totaal gaat het om meer duizend ton.

Gezien de grote hoeveelheid chemicaliën die verscheept moet worden, varen de schepen waarschijnlijk meer dan een kaar naar Syrië.

Alle berichten over Syrië