De nieuwe Turkse minister voor Europese Zaken, Mevlüt Çavusoglu, heeft in een zondag verspreide verklaring kritiek van de EU op Ankara van de hand gewezen. 

De regering van premier Recep Tayyip Erdogan probeert een corruptieschandaal en een interne politieke crisis te bezweren met een golf ontslagen en overplaatsingen, onder meer van politiemensen.

De EU-commissaris Uitbreiding, Stefan Füle, heeft gezegd dat hij bezorgd is over de manier waarop Ankara zich nu met de politie en justitie bemoeit.

Çavusoglu stelt dat de Europese Unie haar vooroordelen jegens Turkije nu eens moet laten varen. Turkije is volgens hem heel goed in staat zijn politieke problemen democratisch en overeenkomstig het recht op te lossen.

Overigens is Çavusoglu's voorganger, Egemen Bagis, opgestapt als minister als gevolg van het schandaal dat de partij van Erdogan verscheurt.

Doorstaan

Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zal de corruptiecrisis waar zijn kabinet momenteel onder gebukt gaat, zeker doorstaan. Dat zei hij zondag. Net als tijdens protesten van afgelopen zomer zullen de actievoerders ook nu geen succes hebben, zo liet hij weten.

Tijdens demonstraties afgelopen vrijdag eisten duizenden actievoerders het aftreden van de premier. De protesten doen denken aan demonstraties halverwege het jaar, toen een actie tegen bouwplannen voor het Gezi-park in Istanbul uitmondde in grootschalige demonstraties tegen Erdogan en zijn regering.

''Ze zeiden 'Gezi' en sloegen ruiten kapot. Nu zeggen ze 'corruptie' en slaan ze ruiten kapot. Maar deze samenzweringen zullen geen succes hebben'', vertelde hij een menigte in de westelijke provincie Manisa.

Achtergrond: 'Einde tijdperk Erdogan lijkt aanstaande'