Voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher verkeert in levensgevaar nadat hij zondag een ski-ongeluk heeft gehad.

Dat heeft het ziekenhuis in Grenoble laten weten, meldt het Franse persbureau AFP. Volgens een verklaring van het ziekenhuis heeft Schumacher een schedeltrauma opgelopen en ligt hij in coma.

Zijn toestand wordt 'kritiek' genoemd. "Hij had bij binnenkomst onmiddellijke neurochirurgische behandeling nodig", aldus het ziekenhuis. Het Duitse Bild meldt dat er zondagavond een tweede operatie is geweest, om de druk op Schumachers hersenen te verlagen.

Schumacher viel zondag tijdens het skiën in de Franse Alpen nabij Méribel en liep daarbij hoofdletsel op. Hij werd door een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Moûtiers gebracht.

Vanuit Moûtiers werd hij overgebracht naar Grenoble waar nader onderzoek volgde. Later op de dag kwam daar bij het ziekenhuis ook professor Gerard Saillant aan. Hij heeft Schumacher al eens geopereerd toen hij in 1999 een ongeluk kreeg in de Formule 1 op het circuit van Silverstone. Saillant is gespecialiseerd in hersenletsel.

Familie

Inmiddels zijn volgens media ter plaatse diverse familieleden en vrienden van Schumacher in Grenoble aangekomen. Zijn vrouw Corinna en zijn beide kinderen zijn bij hem, evenals zijn lijfarts Johannes Peil.

Later arriveerden ook Jean Todt en Ross Brawn bij het ziekenhuis. De tacticus Brawn had als technisch manager een groot aandeel in de successen van Schumacher bij Benetton en Ferrari. Teambaas Todt haalde het duo in 1996 naar Ferrari.

Helm

Gernignon Christophe Lecomte, directeur van het ski-resort in Méribel, liet in een eerste verklaring eerder op de dag weten dat de verwondingen waarschijnlijk meevallen. ''Schumacher is met zijn hoofd op een rots gevallen, maar hij droeg een helm.''

''De traumahelikopter was snel ter plaatse en Schumacher was bij bewustzijn toen hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Moûtiers.''

Maandagochtend om 11.00 uur wordt er een persconferentie gehouden vanuit Grenoble. 

Mercedes

De 44-jarige Schumacher reed in 2012 in Brazilië zijn laatste Grand Prix in de Formule 1. Hij deed dat in dienst van Mercedes, waar hij in 2010 zijn comeback maakte in de koningsklasse van de autosport.

Schumacher reed eerder al van 1991 tot en met 2006 in de Formule 1 en werd zeven keer wereldkampioen, waarvan twee keer voor Benetton en vijf keer voor Ferrari.

Na zijn definitieve afscheid bleef hij als ambassadeur werkzaam voor Mercedes.