De Verenigde Naties zijn bezorgd om duizenden jonge strijders van de Zuid-Sudanese rebellenleider Riek Machar. Deze jongeren hebben namelijk helemaal geen militaire training gehad, maar dragen toch wapens bij zich. 

Bovendien lijken ze de orders van hun leider niet op te volgen, zo meldt de BBC zondag.

Een VN-woordvoerder beschrijft de groep rebellen als een ''vluchtig en onvoorspelbaar ingrediënt'' van de onrust in Zuid-Sudan.

''Ze hebben geen militaire achtergrond of de discipline die je zou verwachten.'' Het jonge gezelschap is volgens hem ''een wildcard die het conflict verder kan laten oplaaien en de levens van onschuldige burgers nog meer in gevaar kan brengen''.

Witte Leger

Het Zuid-Sudanese leger raakte zondag in Bor slaags met dit 'Witte Leger', dat zo wordt genoemd omdat de rebellen witte as op hun lichaam smeren tegen insecten.

Het regeringsleger beschuldigt de troepen ervan extra strijdkrachten te mobiliseren terwijl zij juist aansturen op een staakt-het-vuren. De gevechten in Bor volgden 5 dagen nadat de rebellen verdreven waren uit die plaats.

Sinds half december zouden al duizenden mensen zijn gedood in gevechten tussen de Dinka-stam van president Salva Kiir en de Nuer-stam van oud-vicepresident Riek Machar. Meer dan 120.000 mensen zijn op de vlucht geslagen, van wie zo'n 60.000 schuilen op VN-terreinen.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid