In het zuiden van Rusland zijn bij een explosie op een treinstation zeker zestien doden en dertig gewonden gevallen. Volgens de anti-terreurcoördinator zou het gaan om een aanslag van een vrouwelijke zelfmoordterrorist.

Het dodental kan nog stijgen. AFP spreekt van achttien doden. Negen gewonden zijn er erg slecht aan toe.

De explosie vond plaats op het station van Volgograd. Russische media meldden dat de grote ontploffing op de eerste verdieping van het station was.

Ooggetuigen melden aan persbureau Interfax dat de bom vlak voor de detectiepoortjes afging. Een woordvoerder van de politie vertelde dat de bom zo'n tien kilo van de explosieve stof TNT bevatte en gevuld was met kogels.

"Toen de zelfmoordterroriste een politieagent zag, werd ze waarschijnlijk nerveus en liet ze de bom afgaan." Als de vrouw verder de hal in was gelopen, had het dodental een stuk hoger kunnen liggen.

Welke organisatie verantwoordelijk is, is nog niet duidelijk. Op foto's is te zien hoe er voor het station een enorme rij aan ambulances stond.

Sotsji

De explosie volgt enkele maanden nadat de Tsjetsjeense rebellenleider Doku Umarov meer aanslagen aankondigde in aanloop naar de Winterspelen in Sotsji die over veertig dagen gehouden worden.

Volgograd ligt op ongeveer 700 kilometer van Sotsji en is op 20 januari de plek waar de olympische fakkel in zijn fakkeltocht langs zal reizen.

De Russische president Vladmir Poetin heeft zondag opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen in het land te verscherpen.

Bekijk beelden van het moment van de aanslag:

Stalingrad

Volgograd ligt zo'n 900 kilometer onder Moskou. De stad, die van 1925 tot 1961 Stalingrad heette, was in oktober het doelwit van een terroriste die zichzelf in een bus opblies. Daarbij vielen zes doden en meer dan dertig gewonden.

Tv-station RT meldde dat Oksana Aslanova de aanslag zou hebben gepleegd, een vrouw die sinds juni 2012 wordt gezocht. Zij zou banden hebben met mensen uit Dagestan die in oktober de aanslag pleegden.

De zuidelijke regio's van Rusland zijn al langer gedestabiliseerd door aanvallen van islamitische rebellen afkomstig uit Tsjetsjenië.

NAVO

Secretaris generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft de aanslag veroordeeld. "Er kan geen rechtvaardiging komen voor een dergelijke barbaarse aanval," laat de NAVO weten in een persbericht. 

De NAVO spreekt ook het medeleven met de slachtoffers uit.

IOC

Het internationaal olympisch comité IOC heeft alle vertrouwen in de rond Sotsji getroffen veiligheidsmaatregelen. Dat zei de sportbond zondag als reactie op de bomaanslag. "Bij de Spelen is de veiligheid de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten en we hebben geen twijfel dat de Russen die taak aan kunnen."

Om aanslagen tijdens de Spelen van Sotsji, dat tegen de Kaukasus aan ligt, te voorkomen heeft Rusland strenge maatregelen genomen. Iedereen die naar de Spelen wil moet online een kaartje kopen en een 'toeschouwerspas' aanvragen bij de autoriteiten. Er is bovendien een veiligheidszone gecreëerd die honderd kilometer langs de kust strekt en tot wel veertig kilometer het binnenland in.

Om de veiligheidszone in de gaten te houden worden speciale troepen ingezet die in de bergen patrouilleren. Er vliegen drones over de olympische faciliteiten en met speedboten wordt de kust bewaakt. Ook mogen auto's van buitenaf van begin januari tot eind maart niet de veiligheidszone in.

De Winterspelen duren van 7 tot en met 23 februari. Rusland heeft beloofd dat het 'de veiligste Spelen ooit' worden.

Locatie Volgograd in Rusland:


Grotere kaart weergeven