Door een brand op een veerboot die onderweg was van Newcastle naar IJmuiden zijn zaterdagavond 23 mensen gewond geraakt, onder wie twee Nederlanders.

In totaal moesten zes passagiers naar het ziekenhuis met rookgerelateerde verwondingen.

Er zijn inmiddels twee passagiers aangehouden. Een 26-jarige man werd aangehouden op verdenking van brandstichting en een 28-jarige man zou betrokken zijn geweest bij een vechtpartij. 

Aan boord van de veerboot genaamd King Seaways zaten veel Nederlanders. De twee gewonde Nederlanders moesten per helikopter naar een ziekenhuis.

Zij ademden rook in en werden door de arts aanwezig op het schip  met vier anderen naar het ziekenhuis verwezen. In totaal waren er 946 passagiers en 127 bemanningsleden aan boord.

Lawaai

"We ontdekten het vuur toen we een hoop lawaai hoorden", vertelt de Arnhemse passagier Serge Chamuleau aan de BBC. "We kwamen uit onze hut en toen we hoorden over de brand, kleedden we ons snel aan. Daarna ging het alarm af en moest iedereen naar buiten komen."

De Britse luchtmacht heeft enkele mensen met helikopters van boord gehaald. De veerboot keerde vervolgens terug naar de haven en kwam daar zondagochtend vroeg aan.

Ondervraagd

De woordvoerder liet weten dat alle passagiers en bemanningsleden tot zeker acht uur zondagochtend aan boord moeten blijven om ondervraagd te worden door de politie.

De politie denkt dat een passagier, al dan niet opzettelijk, het vuur in een van de cabines heeft veroorzaakt.

Terug

Een deel van hen kan zondagavond nog naar Nederland. Een deel kan maandag vertrekken, met andere schepen, mogelijk vanuit het een stuk zuidelijker gelegen Dover.

"De ferry’s zijn zo vlak voor de jaarwisseling behoorlijk volgeboekt, maar we proberen iedereen zo snel mogelijk naar hun bestemming te krijgen", aldus de woordvoerder.

Datzelfde geldt voor mensen die zondag vanuit IJmuiden naar Newcastle wilden, met de laatste ferry die dit jaar zou varen. Er zouden ruim 800 mensen de oversteek maken.

Een deel van hen zou zondagochtend aankomen vanuit Newcastle voor een minicruise op één dag, maar zij waren dus al teruggekeerd naar Engeland. De resterende 623 geboekte passagiers worden allemaal gebeld door medewerkers van de rederij en er wordt geprobeerd een alternatief te vinden.