Israël heeft zondag volgens meldingen van de strijdkrachten met artillerie op plaatsen in Libanon geschoten. 

Er werden zeker twintig inslagen van Israëlisch artillerievuur gemeld door Libanese media.

Doelwit waren plekken in het zuiden van Libanon waar zondag vijf raketten zouden zijn afgevuurd. 

Eén raket sloeg in vlakbij de Israëlische plaats Kiryat Shmona. Daarbij is geen schade aangericht.

Vier andere raketten die richting Israël werden afgevuurd, haalden het Israëlische grondgebied niet en moeten in Libanon terechtgekomen zijn, zeiden Israëlische militaire zegslieden tegen de krant Haaretz. Eerder werd gemeld dat twee raketten in Israël waren neergekomen.

Bij zowel de raketaanval als de beschietingen zijn geen gewonden gevallen.

Getuigen zeggen een aantal grote explosies te hebben gehoord.

Intolerant

De Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon zegt dat Israël de raketaanvallen niet tolereert. Hij houdt de regering en het leger van Libanon verantwoordelijk.

"We zullen niet toestaan dat incidenten, zoals die van vanmorgen, rustig aan ons voorbij gaan", zegt hij in een reactie volgens AP. "Ik zou het niemand aanraden om ons geduld en onze vastberadenheid om de veiligheid van het Israëlische volk te beschermen op te proef te stellen."

Relatief rustig

In het grensgebied tussen Israël en Libanon is het de laatste jaren relatief rustig, na een drie weken durende oorlog in de zomer van 2006. Daardoor kwamen circa 1.100 Libanezen en 150 Israëliërs om het leven.

Er zijn sporadisch geweldsuitbarstingen. De laatste keer was eerder deze maand, toen een Libanese scherpschutter een Israëlische militair doodde. Daarop reageerde Israël door op twee Libanese soldaten te schieten.