De Britse luchtmacht heeft zaterdagavond enkele mensen met helikopters van de ferry King Seaways gehaald, nadat aan boord een kleine brand was uitgebroken.

Een passagier en zes medewerkers van de veerdienst tussen Newcastle en IJmuiden zijn wegens het inademen van rook overgebracht naar een ziekenhuis in Scarborough.

Dat heeft de kustwacht aan de BBC laten weten.

Het schip, met aan boord zo'n duizend mensen, is na het ontstaan van de brand omgedraaid en zet koers richting de plaats van vertrek. Daar wordt de schade geïnventariseerd. Het vuur was snel onder controle en de gewonden waren binnen een uur van boord gehaald.

Geen van hen heeft ernstige verwondingen opgelopen. De reddingsbrigade was eveneens onderweg met twee boten maar hoefde niet in actie te komen. De politie denkt dat een passagier, al dan niet opzettelijk, het vuur in een van de cabines heeft veroorzaakt.

Naar huis

Alle gestrande Nederlandse ferry-passagiers in Newcastle gaan zondag of maandag weer naar huis. De twee Nederlanders die na de brand op de veerboot naar het ziekenhuis moesten, vliegen zondagavond naar Amsterdam.

Mensen die bij de overtocht van Newcastle naar IJmuiden hun auto mee hadden, rijden naar Dover om daar zondagavond de overtocht te maken, mensen zonder auto blijven een nacht extra op de ferry en gaan morgen vanaf Hull naar Rotterdam. Dat heeft een woordvoerder van rederij DFDS laten weten.