Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben in de Egyptische hoofdstad Caïro twee universiteitsgebouwen in brand gestoken. Daarbij is zeker één dode gevallen. Zestig demonstranten werden gearresteerd.

Dat meldden staatsmedia zaterdag.

De aanhangers raakten slaags met politie bij de campus van de al-Azhar universiteit in het centrum van de stad.

De woede onder de aanhangers van de broederschap is opgelaaid, nadat de regering woensdag de partij had bestempeld als terroristische organisatie.

Vrijdag vielen er zeker drie doden en tientallen gewonden bij gevechten tussen de politie en aanhangers in de hoofdstad, de zuidelijke provincie Minya en de Nijldelta, aldus de BBC.

De betogers bekogelden de politie met stenen, molotovcoktails en vuurwerk. De agenten zetten op hun beurt traangas en waterkanonnen in. Drie politieauto's gingen in vlammen op en 265 mensen werden gearresteerd.

Moslimbroederschap

De protesten zijn weer opgelaaid sinds de regering eerder deze week besloot de Moslimbroederschap te bestempelen als terroristische organisatie. Door dat besluit kunnen mensen die meedoen aan protesten van de Broederschap voortaan vijf jaar cel krijgen. Leiders van de organisatie wacht mogelijk de doodstraf.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde zaterdag de beslissing de broederschap tot terroristische organisatie te bestempelen politiek gemotiveerd. Volgens de organisatie lijkt de regering gedreven de oppositie de mond te snoeren.

Mansoura

Het besluit van de regering om de Moslimbroederschap aan te duiden als terreurgroep volgde op een zelfmoordaanslag dinsdag in Mansoura, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen.

De autoriteiten betichtten de Broederschap van verantwoordelijkheid voor de aanslag, overigens zonder bewijzen hiervoor te presenteren. De Moslimbroeders ontkennen in alle toonaarden.

Burgermilities

De autoriteiten hebben ondertussen een nieuwe methode om de protesten van de Moslimbroederschap de kop in te drukken. In ten minste zeven provincies hebben de autoriteiten de handen ineen geslagen met burgermilities.

In ruil voor hun steun kunnen de families van de militieleden op de steun van de regering rekenen bij de aanstaande parlementsverkiezingen.

Bekijk beelden:

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte