Iraakse veiligheidstroepen hebben zaterdag met de lijfwachten van een soennitisch parlementslid gevochten en de parlementariër, Ahmed al-Alwani, gearresteerd.

Dat gebeurde in zijn huis in Ramadi, ruim 100 kilometer ten westen van Bagdad. Zeker zes mensen zijn daarbij om het leven gekomen; een broer van al-Alwani en vijf van zijn lijfwachten.

Voorts vielen er 18 gewonden bij de gewelddadige gevangenneming onder wie tien leden van de veiligheidstroepen. Het is niet bekend waarom het parlementslid is opgepakt.

Al-Alwani is lid van het soennitische Iraqiya Blok en geldt als een vooraanstaand criticus van de sjiitische premier Nuri al-Maliki. Al-Alwani beschuldigt de regering ervan de soennieten te vervolgen en marginaliseren.

Sjiieten zijn de regering van het land gaan domineren na de val van dictator Saddam Husein in 2003. Dat verscherpte de tegenstellingen tussen de bevolkingsgroepen, die elkaar vaker naar het leven hebben gestaan.

Ongeveer een derde van de Iraakse bevolking van 32 miljoen mensen is soenniet. Naar schatting 64 procent is sjiitisch. Het aantal christenen in Irak is sinds de Amerikaanse invasie van 2003 teruggelopen van circa 1,5 miljoen naar hooguit een half miljoen nu.