De Turkse politie is vrijdag met harde hand opgetreden tegen demonstranten op het Taksimplein in het centrum van Istanbul.

Nog voor een door actievoerders georganiseerde betoging vrijdagavond goed en wel op gang was gekomen, gebruikte de politie waterkanonnen, traangas en rubberkogels om de menigte uiteen te drijven.

Actievoerders hadden vrijdag medestanders opgeroepen 's avonds naar het Taksimplein te komen. Er werden zeker 31 betogers gearresteerd, onder wie drie advocaten, meldde de plaatselijke advocatenorde.

De actievoerders protesteren tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan die in een corruptieschandaal verwikkeld is. ''Overal is Taksim, overal is weerstand'' schreeuwden de betogers. De waterkanonnen werden bekogeld met stenen.

Corruptie

In verband met het corruptieschandaal zijn 24 personen opgepakt, onder wie de zonen van twee afgetreden ministers en de directeur van de Halkbank. Volgens berichten in de Turkse media betreft het onderzoek mogelijke illegale geldoverschrijvingen naar Iran en steekpenningen voor bouwprojecten.

De officier van justitie die de zaak behandelt zou zijn onderzoek willen uitbreiden en daarin Erdogans zoon Bilal willen horen als verdachte. Hij liet donderdag in een verklaring aan de pers weten dat hij wordt tegengewerkt door de hoofdofficier van justitie en de politie.

Samenzwering

Erdogan heeft gezegd dat het onderzoek tegen zijn persoon gericht is en hij herhaalde vrijdag de beschuldiging dat het onderdeel is van een buitenlandse samenzwering om Turkije en de Turkse economie te destabiliseren. Hij hekelde het optreden van de officier van justitie.

"Een officier die persberichten buiten een gerechtsgebouw verspreidt is een schande voor de rechtspraak", zei Erdogan. "Hoe kun je onschuldigen zwart maken?"

Openbaar aanklager Muammer Akkas heeft geklaagd dat hij in zijn onderzoek wordt tegengewerkt door de politie en de hoofdofficier van justitie in Istanbul, Turan Colokkadi. Colokkadi heeft inmiddels Akkas van de zaak gehaald, omdat hij informatie zou hebben gelekt naar de media. Akkas zou bovendien 'willekeurige onderzoeken' zijn gestart.

Richtlijnen

De regering-Erdogan werd vrijdag door de rechter op de vingers getikt omdat zij de richtlijnen voor het starten van corruptieonderzoeken wilde wijzigen. De regering heeft agenten ontslagen en regels aangepast om de corruptieonderzoeken via hoge functionarissen binnen politie en justitie te laten lopen.

Het Bestuurlijke Hooggerechtshof besliste dat de regering de oude protocollen moet herstellen, hangende verdere beraadslagingen over de kwestie. Volgens deze oude richtlijnen mogen officieren van justitie onderzoeken beginnen en bijvoorbeeld de politie bevelen verdachten aan te houden zonder eerst goedkeuring van hun meerderen te vragen.

Lidmaatschap

Drie leden van de partij van Erdogan hebben vrijdag hun lidmaatschap opgezegd. Zij menen dat de regering ongeoorloofde druk uitoefent op de rechterlijke macht en hadden felle kritiek op de wijze waarop de regering omgaat met het corruptieschandaal. De drie kregen bijval van de oppositie, die Erdogan en de zijnen ervan beschuldigt dieven te beschermen.

"We zijn in een tijdperk aangeland waarin dieven worden beschermd en openbaar aanklagers die achter de dieven aan gaan vleugellam worden gemaakt", aldus Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositionele Republikeinse Volkspartij.

Bekijk beelden: