De regering van Zuid-Sudan heeft toegezegd zich in te spannen voor een staakt-het-vuren. Dat hebben buurlanden van het Afrikaanse land vrijdag laten weten. 

Zij roepen oppositieleider Riek Machar en andere partijen op dezelfde belofte te maken.

Regionale staatshoofden van het Oost-Afrikaanse handelsblok IGAD waren bijeen in de Keniase hoofdstad Nairobi. Zij verwelkomen in een verklaring de belofte van de regering alle vijandigheden onmiddellijk te staken.

De buurlanden willen dat de strijdende partijen in Zuid-Sudan op de laatste dag van het jaar bijeenkomen voor nader vredesoverleg.

Sinds half december zijn in Zuid-Sudan veel mensen omgekomen door een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en zijn voormalige plaatsvervanger Machar.

Duizenden mensen zouden zijn gedood in gevechten tussen de Dinka-stam van Kiir en de Nuer-stam van Machar. Meer dan 100.000 mensen zijn op de vlucht geslagen, van wie zo'n 60.000 schuilen op VN-terreinen.

Onvoldoende

Machar, die in juli werd ontslagen door Kiir, zei eerder dat hij pas openstaat voor directe onderhandelingen als zijn politieke bondgenoten zijn vrijgelaten.

Het bewind van Kiir heeft vrijdag, na overleg met een Amerikaanse gezant, toegezegd dat acht van de elf vastzittende oppositiepolitici vrijkomen. Een voormalige minister van Financiën, een voormalige kabinetssecretaris en een voormalig secretaris-generaal van regeringspartij SPLA blijven vastzitten.

Volgens Machar is de concessie dan ook onvoldoende voor een staakt-het-vuren: hij wijst erop dat pas twee van de elf oppositiepolitici vrij zijn gekomen.

Bemiddeling

De leiders van Kenia en Ethiopië waren donderdag in Zuid-Sudan om te bemiddelen. Zij spraken daar met president Kiir.

Er waren ''constructieve gesprekken" gevoerd, maar het is nog niet gelukt om directe gesprekken tussen de beide kemphanen tot stand te brengen. Kiir was niet bij het overleg in Nairobi, omdat hij naar eigen zeggen donderdag alles al heeft besproken. Hij heeft enkele hogere functionarissen gestuurd.

De Verenigde Naties sturen duizenden extra blauwhelmen naar het land, dat in 2011 onafhankelijk werd van Sudan.

Garanties

De situatie in het land maakt het voor Artsen zonder Grenzen (AzG) erg lastig om gewonden en zieken te bereiken en roept de strijdende partijen op "haar medewerkers en medische voorzieningen te respecteren en het recht op medische zorg te garanderen."

Volgens de hulporganisatie verergert het  nieuwe conflict de al bestaande humanitaire noodsituatie in de regio. "We maken ons grote zorgen over de gewonden die ons niet veilig kunnen bereiken", Mike White van AzG in een perscommuniqué

Geruchten

"Ondanks dat we ons uiterste best hebben gedaan om onze noodhulpteams in de projecten te houden, hebben we vanwege de geruchten over verslechtering van de situatie de veiligheid van onze mensen voorrang moeten geven", voegt manager Chris Lockyear toe. 

"We hopen zo snel mogelijk naar gevaarlijke plaatsen als Bentiu en Leer terug te keren met volledige teams, maar we moeten eerst veiligheidsgaranties hebben."

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid