Noodweer heeft op de Canarische Eilanden aan twee mensen het leven gekost.

Dat hebben de Spaanse autoriteiten vrijdag gezegd. 

De Canarische Eilanden worden al enkele dagen geteisterd door harde wind en zware regenval.

De twee slachtoffers, een 47-jarige man en een 11-jarig meisje, waren badgasten. Ze werden donderdag op het eiland La Graciosa meegesleurd door hoge golven en verdronken.

Twee andere gezinsleden, van twaalf en zestien jaar oud, konden met boten uit zee worden gevist.

Olielek

Een schip van het Nederlandse bedrijf Boskalis is inmiddels onderweg naar Marokko om hulp te bieden aan een tanker met 5000 ton olie aan boord. Die kapseisede maandagavond voor de kust. De olie die uit het schip lekt is een bedreiging voor zowel de Marokkaanse kust als de stranden van de Canarische eilanden.

Het schip de Silver liep maandagavond vast voor de kust van Tan Tan, op zo’n 200 kilometer van het Spaanse eiland Lanzarote. Harde wind en hoge golven zouden de oorzaak zijn. Pogingen om het vaartuig vlot te trekken mislukten, waarop de Marokkaanse autoriteiten hulp inriepen van Nederland en Spanje.

Volgens een woordvoerder van Boskalis is het in eerste instantie zaak om het lek te dichten. Daarna wordt gekeken hoe de olie uit het schip gehaald kan worden. Uitspraken over de grootte van het lek en de hoeveelheid olie die inmiddels de zee in is gestroomd, kunnen pas worden gedaan als de bergers ter plaatse zijn.

Ook wordt dan duidelijk in welke staat de tanker, gebouwd in 2002, verkeert en in hoeverre dat het risico van een ramp beïnvloedt.

De autoriteiten van Lanzarote hebben Marokko gevraagd hen te informeren over de hoeveelheid gelekte olie en de mogelijke gevolgen daarvan. Ook willen zij van Marokko een bevestiging dat de situatie onder controle is.