De Franse regering wil de voorstellingen van komiek Dieudonné (47) verbieden, omdat die racistisch en antisemitisch van aard zouden zijn. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten alle juridische wegen te bestuderen die een verbod mogelijk maken op ''openbare bijeenkomsten" van Dieudonné die ''geen creatieve dimensie hebben, maar een bedreiging vormen voor de openbare orde".

Dieudonné kreeg vorige maand een boete van 28.000 euro voor laster, smaad en het aanzetten tot rassenhaat en discriminatie vanwege een lied waarin hij de slachtoffers van de Holocaust bespotte.

Onlangs zei hij over radiojournalist Patrick Cohen van de publieke radiozender France Inter dat elke keer wanneer hij hem hoort praten, hij het jammer vindt dat er geen gaskamers meer zijn. Hij deed deze uitspraak tijdens een voorstelling in het Parijse Théâtre de la Main d'Or. De directie van de omroep Radio France heeft aangekondigd juridische stappen tegen Dieudonné te nemen.

Zwijgen

Het is maar zeer de vraag of Frankrijk er met een verbod op bijeenkomsten van de komiek in slaagt hem het zwijgen op te leggen. De politiek activist heeft een eigen YouTube-kanaal met bijna 200.000 volgers. Sommige video's van hem zijn meer dan 2 miljoen keer bekeken.

De volledige naam van de komiek is Dieudonné M'Bala M'Bala.