De redding is nabij voor het Russische onderzoeksschip Akademik Sjokalskij, dat vastzit in het zeeijs van Antarctica. 

Een Chinese ijsbreker, de Snow Dragon, is inmiddels vlakbij het schip en de hoop is dat het zaterdag een vaargeul heeft vrijgemaakt.

De Akademik Sjokalskij is bezig met een expeditie naar Antarctica. Dinsdag werd, als gevolg van een zware storm, het zeeijs opgestuwd tot rond het schip. Uiteindelijk vroor het schip vast. Er bestaat geen gevaar dat het schip zinkt en bovendien zijn er voldoende voorraden aan boord om de 74 opvarenden, onder wie onderzoekers, toeristen en bemanningsleden, te voeden.

Woensdag stuurde het schip een noodsignaal, dat werd opgepikt door de Australische autoriteiten. Er werden drie ijsbrekers gestuurd en de Snow Dragon was het eerste schip dat in de buurt kon komen. Hoewel de hoop is de Akademik Sjokalskij zaterdag te bevrijden uit het ijs, kunnen veranderende weersomstandigheden roet in het eten gooien.

"We zitten op dit moment in spanning af te wachten", zei expeditieleider Chris Turney via een satelliettelefooon. "Het moreel is erg goed." De storm die het schip te verduren kreeg was geen pretje, zei hij. "Het is niet fijn als je het schip voelt schudden."

Turney zei dat de expeditie gewoon wordt voortgezet als het schip uit het zeeijs is. Bovendien hebben de wetenschappers tijdens het oponthoud gewoon hun werk voortgezet. Ze telden vogels en deden proefboringen in het ijs rondom het schip.