De Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, die vastzaten in Rusland, keren vrijdagavond terug in Nederland. 

Ze komen even na 19.30 uur aan op Schiphol, met een vliegtuig uit Sint-Petersburg. Dat liet de milieuorganisatie weten.

Het tweetal werd in september met 28 andere opvarenden van het actieschip aangehouden bij een actie bij een Russisch boorplatform. Vorige week werd bekend dat de activisten amnestie zouden krijgen.

"Op de terugweg naar Amsterdam na bijna 4 ongelooflijke maanden", twittert Oulahsen.

Oulahsen heeft vrijdag in Sint-Petersburg haar uitreisvisum opgehaald. Fotografen hebben haar vastgelegd bij het kantoor van de Federale Migratiedienst. Donderdag kreeg haar mede-activist Mannes Ubels zijn visum al. Ook zes andere activisten hebben vrijdag Rusland verlaten. 

Moeite waard

Een van de activisten, Anthony Perrett, zei er naar uit te kijken om weer thuis te komen in Wales. Hij zei tegen de BBC dat de protestactie de moeite waard was, maar dat de omstandigheden van zijn detentie hem deden denken aan een 'concentratiekamp'.

Met de zes activisten van vrijdag komt het totale aantal vrijgelaten activisten op zeven. Donderdag verliet de Zweeds-Amerikaanse Dima Litvinov de Russische grens met een trein naar Helsinki.

De Arctic Sunrise zelf ligt nog altijd in de haven van Moermansk. Het schip zou volgens de Greenpeacewoordvoerster vrijgegeven moeten worden nu de juridische procedures zijn gestaakt.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland