De Libanese hoofdstad Beiroet is vrijdag opgeschrikt door een krachtige aanslag met een bomauto. Zeker zes mensen kwamen om, onder wie voormalig minister van financiën Mohammed Chatah. 

Rond de zeventig mensen raakten gewond, meldde het staatspersbureau NNA. De ontploffing was vlak bij het hoofdkantoor van de regering en het parlementsgebouw. 

Chatah was een vertrouweling van de in 2005 vermoorde premier Rafik Hariri en was later minister onder Saad Hariri, de zoon van de vermoorde eerste minister. In een verklaring leek Saad Hariri de militante beweging Hezbollah de schuld te geven van de aanslag. 

Hij beschuldigde 'diegenen die wegrennen voor het internationaal recht en weigeren te verschijnen voor het internationale tribunaal'. Het Bijzonder Tribunaal voor Libanon heeft vier leden van Hezbollah aangeklaagd voor de moord op Rafik Hariri. 

Bomauto

Chatah was op weg naar Hariri's huis toen de bomauto explodeerde, zei een bron bij de veiligheidsdiensten. De bomauto stond geparkeerd en werd van afstand tot ontploffing gebracht. De auto was waarschijnlijk volgepakt met zo'n zestig kilo explosieven, aldus de bron. 

De burgeroorlog in Syrië heeft dit jaar geregeld tot geweld in Libanon geleid. Soennitische rebellen in Syrië strijden tegen de sjiitische aanhangers van president Bashar Assad. Deze sektarische strijd laait ook steeds vaker op in Libanon. 

De sjiitische Hezbollah-beweging heeft strijders naar Syrië gestuurd om het regeringsleger bij te staan. Het soennitische deel van de Libanese bevolking steunt echter de Syrische rebellen. De afgelopen maanden zijn er meerdere keren aanslagen in Libanon gepleegd. 

Tribunaal

Het Hariri-Tribunaal in Leidschendam moet ook de bloedige aanslag onderzoeken die vrijdag in Beiroet is gepleegd. Dat eiste de Libanese ex-premier Fouad Siniora na een vergadering met andere toppolitici.

Ook hij sloot zich aan bij de mening dat de daders dezelfde zijn als de plegers van de aanslag op ex-premier Rafik Hariri in 2005. Het eerste internationale terrorismetribunaal is in eerste instantie bevoegd voor die grote aanslag met 23 doden.

Het kan volgens zijn statuut echter ook aanslagen onderzoeken die daarmee verband houden, en doet dat ook al enige tijd.

Di Rupo

De Belgische premier Elio Di Rupo was in Libanon op het moment van de aanslag. Hij verbleef in een hotel op enkele kilometers van de aanslag, maar had op dat moment het centrum van Beiroet al verlaten.

Hij merkte niets van de aanslag. "We vernamen het nieuws van de aanslag op het ogenblik dat onze helikopter opsteeg om ons naar Tiri in het zuiden van Libanon te brengen, waar de premier de Belgische blauwhelmen zal bezoeken", aldus een verslaggever van het persbureau Belga.

Bekijk beelden van de gevolgen van de explosie: