Bij een betoging van studenten in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn donderdag en vrijdag zeker zes doden gevallen.

De doden vielen bij gevechten tussen de politie en aanhangers van de Moslimbroederschap. Ook vielen er zeker 87 gewonden.

Een 18-jarige man werd doodgeschoten in Mamietta. Een tweede dode viel in Caïro, een derde in de zuidelijke provincie Minya, aldus de plaatselijke autoriteiten.

De woede onder de aanhangers van de broederschap in het land is opgelaaid sinds de regering woensdag besloot om de Moslimbroederschap als terroristische organisatie te bestempelen. Bij gevechten donderdag viel ook al een dode.

Gearresteerd

Minstens 300 aanhangers van de Moslimbroederschap zijn sindsdien gearresteerd. Alleen al vrijdag werden volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zeker 265 mensen aangehouden die gevolg hadden gegeven aan de oproep van de broederschap om na het vrijdaggebed te demonstreren.

Op diverse plaatsen in Egypte is het vrijdag onrustig. Na het vrijdaggebed zijn in de hoofdstad Caïro en minstens twee andere steden confrontaties tussen aanhangers van de beweging en de politie. In heel het land wordt gedemonstreerd.

Op de campus van de al-Azar universiteit in Caïro gebruikte de politie traangas tegen stenen gooiende demonstranten. Demonstraties in ten minste twee wijken van Caïro werden door de politie met traangas uiteengejaagd.

Sinds het besluit dat de broederschap een terroristische beweging is, zijn al tientallen aanhangers aangehouden.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte