De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag tijdens zijn kerstvakantie op Hawaï een reeks wetsvoorstellen ondertekend, waaronder de nieuwe overheidsbegroting.

Het compromisstuk werd twee weken geleden, na schier eindeloos getouwtrek tussen Republikeinen en Democraten, aangenomen door het Congres.

Door het zwaarbevochten akkoord worden automatische bezuinigingen ter waarde van 63 miljard dollar teruggedraaid. De inkomsten die de overheid daardoor misloopt worden opgevangen met een pakket bezuinigingen en belastingverhogingen van in totaal 85 miljard dollar. 

De dreiging van een nieuwe 'shutdown' van de overheid is door de ondertekening voorlopig afgewend.

Seksueel geweld

Obama zette ook zijn handtekening onder nieuwe wetgeving waarmee seksueel geweld in het leger terug moet worden gedrongen. 

Commandanten kunnen met de nieuwe wetgeving veroordelingen voor seksueel geweld niet meer op eigen houtje terugdraaien. Als bevelhebbers weigeren vervolging in te stellen, moet de zaak voortaan worden voorgelegd aan een reguliere aanklager.

Zedendelicten verjaren door de nieuwe maatregelen niet meer en wie veroordeeld wordt, wacht in het vervolg oneervol ontslag.

Het Pentagon schat dat vorig jaar 26 duizend militairen het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Van hen stapten er maar 3400 naar de militaire politie. De wet beschermt daarom voortaan ook de aangever. Wraak op de boodschapper is nu strafbaar.