De Verenigde Naties stellen 166 miljoen dollar (ruim 120 miljoen euro) extra beschikbaar voor de vredesmissie in Zuid-Sudan.

Hilde Johnson, het hoofd van de missie, wil binnen 48 uur al militair materieel en personeel in het door geweld geteisterde land leveren. Dat heeft ze donderdagavond in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba gezegd.

Sinds half december zijn naar verluidt al duizenden mensen omgekomen door een stammenstrijd. 50.000 anderen zouden zijn gevlucht.

''We werken 24 uur per dag om de spullen beschikbaar te krijgen die ons snel kunnen helpen in de huidige crisis", aldus Johnson ''We werken aan 48-uurslevering van een aantal zeer nodige goederen.''

Dinsdag stemde de VN-veiligheidsraad ook al in met het sturen van extra militairen naar Zuid-Sudan.

Gesprek

De leiders van Kenia en Ethiopië hebben donderdag een ''zeer constructief en openhartig'' gesprek gevoerd met Salva Kirr, de president van Zuid-Sudan. Dat heeft een woordvoerder van de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken Tedros Adhanom laten weten.

Kenia en Ethiopië doen een bemiddelingspoging om een einde te maken aan de geweldsuitbraak in het jongste land ter wereld. Sinds half december zouden al duizenden mensen zijn omgekomen.

De Ethiopische minister, zijn premier Hailemariam Desalegn en de Keniaanse president Uhuru Kenyatta gingen donderdagmiddag in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba om tafel met Kirr.

Overlegd werd onder meer over het vasthouden van gijzelaars, de humanitaire crisis en de arrestatie van verdachten van de coup. Ook werd gesproken over een snelle start van daadwerkelijke onderhandelingen, zodat een politieke oplossing kan worden gevonden.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid