Een officier van justitie in Istanbul heeft donderdag beweerd dat hij van hogerhand van een corruptieonderzoek is afgehaald. 

Het zou gaan om een nog groter corruptieonderzoek dan het onderzoek waardoor de regering van premier Recep Tayyip Erdogan onder druk is komen te staan.

De aanklager, Muammer Akkaş, liet in diverse Turkse media optekenen dat hij zonder opgaaf van redenen van het nieuwe onderzoek is afgehaald waarover hij de leiding had.

Dat zou zijn gebeurd op het moment dat hij op het punt stond niet met name genoemde verdachten te laten arresteren.

Arrestatiebevelen

Volgens Akkaş had hij de arrestatiebevelen woensdag bij de politie ingeleverd maar waren die niet uitgevoerd. De politie pleegde volgens hem daarmee een misdaad en maakte het voor verdachten bovendien mogelijk om bijvoorbeeld bewijs te laten verdwijnen.

De hoofdaanklager ontkende dat het corruptieonderzoek werd gedwarsboomd. Volgens hem was Akkaş van de zaak gehaald omdat hij niet juist had gerapporteerd en hij informatie naar de pers gelekt had.

In het eerste grote corruptieonderzoek werden tientallen mensen gearresteerd, onder wie familieleden van drie ministers uit het kabinet van Erdogan. De premier haalde woensdag de bezem door zijn kabinet door tien nieuwe ministers te benoemen.