Van een twee jaar geleden in Pakistan ontvoerde Amerikaanse ontwikkelingswerker is donderdag weer een video opgedoken. 

In de dertien minuten durende boodschap zegt de 72-jarige Warren Weinstein zich 'volledig in de steek gelaten en vergeten' te voelen en dringt hij er bij president Barack Obama op aan te onderhandelen over zijn vrijlating.

Het is de eerste videoboodschap van Weinstein sinds twee boodschappen in september 2012, waarin Weinstein de joodse gemeenschap en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om hulp vroeg.

Hij werd in augustus 2011 uit zijn woning in de oostelijke stad Lahore ontvoerd. Weinstein werkte in Pakistan voor een Amerikaans bedrijf dat Pakistaanse bedrijven en overheidsinstanties adviseert.

Al-Qaeda

"Negen jaar geleden kwam ik naar Pakistan om mijn regering te helpen, in een tijd waarin de meeste Amerikanen hier niet zouden komen, en nu ik mijn regering nodig heb, lijkt het alsof ik volledig in de steek gelaten en vergeten ben", zegt Weinstein in de video, die met een begeleidende brief anoniem aan journalisten in Pakistan werd gemaild.

De video droeg het label As-Sahab, de mediatak van al-Qaeda, maar de authenticiteit kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. De brief was gedateerd op 3 oktober 2013 en in de video zegt Weinstein dat hij twee jaar gevangen wordt gehouden.

Bekijk een deel van de video:

Drone-aanvallen

Al-Qaeda heeft laten weten dat Weinstein wordt vrijgelaten als de Verenigde Staten stoppen met hun drone-aanvallen in Afghanistan, Pakistan, Somalië en Jemen. Ook eist al-Qaeda de vrijlating van alle al-Qaeda- en Talibanverdachten in de wereld. Het Witte Huis heeft gezegd niet met al-Qaeda te onderhandelen.

Bij een nieuwe droneaanval in het noordwesten van Pakistan werden woensdagnacht volgens bronnen bij Pakistaanse inlichtingendiensten ten minste drie Arabieren gedood. De aanval vond plaats in Qutab Khel in Noord-Waziristan, een tribaal gebied aan de grens met Afghanistan waar zich veel extremisten uit binnen- en buitenland ophouden.

De Pakistaanse regering heeft de aanval veroordeeld als een inbreuk op de Pakistaanse soevereiniteit. Zij waarschuwt dat zulke aanvallen nadelige gevolgen kunnen hebben voor haar pogingen vrede en stabiliteit te brengen in de regio.