De politie in Egypte heeft donderdag onmiddellijk gebruikgemaakt van het besluit van de regering om de Moslimbroederschap tot terroristische organisatie te verklaren.

Zij hield in het hele land 38 aanhangers van de beweging aan.

Een groot gedeelte van de arrestanten, zestien in totaal, werd opgepakt in de provincie Sharkiya in de Nijldelta. Deze aanhangers worden ervan beschuldigd dat zij de ideologie van de Moslimbroederschap hebben gepropageerd, pamfletten van de beweging hebben verspreid en geweld tegen militairen en agenten hebben gebruikt.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet op de Egyptische staatstelevisie weten dat gevangenisstraffen worden opgelegd van ten minste vijf jaar, oplopend tot levenslang. Spilfiguren riskeren zelfs de doodstraf.

Terroristische organisatie

De regering verklaarde de Moslimbroederschap woensdag tot terroristische organisatie na een aanslag in de stad Mansoura een dag eerder, ook in de Nijldelta. Daardoor kwamen zestien mensen om. De aanslag werd opgeëist door Ansar Bayt al-Maqdis, een militante groepering uit de Sinaï.

De Moslimbroederschap, door een regeringswoordvoerder direct gelinkt aan de aanval, veroordeelde de aanslag. Volgens de organisatie is de daad een ''aanval op de eenheid van het Egyptische volk''.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte