De leiders van Kenia en Ethiopië hebben donderdag een ''zeer constructief en openhartig'' gesprek gevoerd met de president van Zuid-Sudan. 

Dat heeft een woordvoerder van de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken Tedros Adhanom laten weten.

De buurlanden doen een bemiddelingspoging om een einde te maken aan de geweldsuitbraak in het jongste land ter wereld. Sinds half december zouden al duizenden mensen zijn omgekomen.

De Ethiopische minister, zijn premier Hailemariam Desalegn en de Keniaanse president Uhuru Kenyatta gingen donderdagmiddag in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba om tafel met de Zuid-Sudanese president Salva Kirr.

Overlegd werd onder meer over het vasthouden van gijzelaars, de humanitaire crisis en de arrestatie van verdachten van de coup. Ook werd gesproken over een snelle start van daadwerkelijke onderhandelingen, zodat een politieke oplossing kan worden gevonden.

Coup

President Kirr en zijn volksstam Dinka liggen in de clinch met de voormalige vicepresident Riek Machar en diens stam Nuer. Kirr beschuldigt de in juli ontslagen vicepresident van het voorbereiden van een coup, iets wat Machar ontkent. Het geweld heeft zich inmiddels uitgebreid tot vijf van de tien Zuid-Sudanese provincies.

Zowel Kirr als Machar gaf onlangs aan bereid te zijn om over een oplossing te praten. Kirr zei donderdagmiddag dat hij volgende week met Mashar in Ethiopië wil praten over een oplossing.

Een exacte datum noemde hij echter niet, en ook zei hij niet of hij de door de oppositie gestelde voorwaarden, zoals de vrijlating van politieke gevangenen, zal accepteren.

Vredesmilitairen

Naast de buurlanden bieden ook andere leden van de internationale gemeenschap hun hulp aan. De Europese Unie stuurt een gezant naar Zuid-Sudan om aan te sturen op vredesonderhandelingen. China liet weten ''binnenkort'' zijn Afrika-expert naar Juba te sturen.

VN-topman Ban Ki-Moon liet weten dat Zuid-Sudan niet alleen staat en beloofde dat zijn organisatie te hulp zou schieten. De VN-Veiligheidsraad stemde dinsdag unaniem in met het sturen van extra vredesmilitairen.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid