Hevige sneeuwval, lawinegevaar en een flinke storm verstoren donderdag het weg-, spoor- en vliegverkeer in Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië.

Veel vluchten en treinen vertrekken veel te laat of zelfs helemaal niet, een aantal bergpassen is afgesloten en veerboten kunnen niet overal aanleggen.

Een Franse skiër kwam in de bergen bij Turijn om het leven door een lawine.

In het Oostenrijkse Tirol ontspoorde woensdag een kabelbaan met daarin 21 wintersporters. Niemand raakte gewond en iedereen is veilig uit de cabine gehaald, meldde de politie donderdag. Uit voorzorg blijven veel andere kabelbanen en sommige skigebieden donderdag gesloten.

In Zwitserland is plaatselijk wel 1,5 meter sneeuw gevallen, weet weeronline.nl. Het was daar de laatste tijd juist relatief warm, waardoor onder de sneeuw een ijzige laag ligt. ''Als op zo'n ondergrond een enorme massa sneeuw valt, kan het gaan glijden'', aldus een woordvoerder van het Nederlandse weerbureau.

Treinverkeer

Het treinverkeer tussen Zwitserland en Italië was op tweede kerstdag urenlang volledig gestremd. Dat komt donderdagmiddag weer op gang, liet het Zwitserse spoorbedrijf weten. In het Italiaanse Borghetto di Vara en Cassana zijn tientallen inwoners geëvacueerd. Twee jaar geleden kwamen in die kwetsbare gebieden zeven mensen door overstromingen om het leven.

In Lombardije (Noord-Italië) raakten twee mensen gewond bij een aardverschuiving. De wind tilde ook een zomerhuisje in het Zwitserse Rheineck op, dat vervolgens neerviel op het spoor en daar flink beschadigd raakte door een aanstormende trein, zo melden lokale media.