Ook de Italiaanse activist van Greenpeace Christian D'Alessandro heeft gratie gekregen. 

Dat heeft de milieuorganisatie donderdag meegedeeld. 

De Italiaan was de laatste van de opgepakte dertig activisten van de milieuorganisatie die nog niet van de amnestieregeling in Rusland had geprofiteerd.

De activisten werden in september aangehouden bij een actie bij een Russisch boorplatform. Zodra hij een visum heeft gekregen, kan D'Alessandro Rusland verlaten. 

Uitreisvisum

Volgens Greenpeace hebben inmiddels zes activisten een uitreisvisum gekregen, zodat ze uit Rusland kunnen vertrekken.

Anthony Perrett kreeg donderdag als eerste zjin uitreisvisum uitgereikt, meldt de Russische tak van Greenpeace via Twitter. Iets later volgde een tweede Brit. De overige buitenlandse activisten zouden donderdag of vrijdag hun uitreispapieren nog moeten krijgen. 

Een van hen heeft de daad al bij het woord kunnen voegen: de Zweeds-Amerikaanse Dima Litvinov zit inmiddels in de trein op weg naar de Russische grens om naar huis te gaan, zo liet Greenpeace donderdag aan het einde van de middag via Twitter weten. 

Nederlandse opvarenden

Greenpeace Nederland laat donderdag weten dat ook de Nederlandse opvarenden Faiza Oulahsen en Mannes Ubels nog voor de jaarwisseling weer in Nederland zouden moeten zijn. Wanneer de twee precies in Nederland arriveren is niet bekend. 

Ubels heeft donderdag zijn uitreisvisum gekregen. Dat meldt Greenpeace op Twitter. Daarmee kan de opvarende van de Arctic Sunrise Rusland verlaten.

Volgens een woordvoerster van Greenpeace worden er donderdagavond vluchten geboekt voor de buitenlandse opvarenden van de ijsbreker. De bedoeling is dat zij vrijdag, zaterdag of zondag thuiskomen in hun land van herkomst.

Faiza Oulahsen

Oulahsen heeft donderdag laten weten dat ze vrijdag haar uitreisvisum ophaalt. Ze ziet ernaar uit weer thuis te zijn. 

De omstandigheden in de gevangenis in het Noord-Russische Moermansk waren beter dan in Sint-Petersburg, waar ze later naartoe werden gebracht. Ook in Moermansk waren de omstandigheden echter 'niet al te best', zegt ze tegenover de NOS

De campagneleider vertelt verder verrast te zijn door de hevigheid waarmee de Russen in september ingrepen toen Greenpeace actievoerde. "Een jaar geleden hebben we precies hetzelfde gedaan. Toen was de kustwacht er ook bij en die heeft toen niet ingegrepen." De actie van de Russen vond ze niet onmogelijk, maar wel 'een onwaarschijnlijk scenario'. 

Protestactie

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee door de Russen geënterd. De dertig opvarenden werden opgepakt en het schip werd aan de ketting gelegd. Ze kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij. Omdat de strafzaak niet was stopgezet, mochten ze Rusland echter niet verlaten. 

De Arctic Sunrise zelf ligt nog altijd in de haven van Moermansk. Het schip zou volgens de woordvoerster vrijgegeven moeten worden nu de juridische procedures zijn gestaakt, maar dat is nog niet gebeurd. Mocht dat zo blijven, dan start Greenpeace een juridische procedure om het schip vrij te krijgen.

Sinds de gevangenen vanuit Moermansk zijn verhuisd naar Sint-Petersburg in november, is er niemand van Greenpeace meer op het schip geweest. Dat is dan ook niet onderhouden en ook de door de Russen toegetakelde radiokamer is nog niet gerepareerd.

Amnestiewet

Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden, die werden vervolgd vanwege vandalisme.