China en Zuid-Korea hebben fel geprotesteerd tegen het bezoek dat de Japanse premier Shinzo Abe donderdag aan het omstreden Yasukuni-monument voor oorlogsslachtoffers heeft gebracht.

Beide landen hebben in het verleden al herhaaldelijk hun woede geuit over bezoeken van Japanse politici aan het monument. Ze verwijten Tokio voorbij te gaan aan de Japanse oorlogsmisdaden in beide landen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het Yasukuni-heiligdom worden 2,5 miljoen oorlogsdoden vereerd, onder wie ook 14 veroordeelde oorlogsmisdadigers. Het was de eerste keer sinds 2006 dat een Japanse premier het Yasukuni-monument bezocht.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg Japan in een reactie op het bezoek van Abe ''maatregelen te nemen om de fout te corrigeren en concrete maatregelen te nemen om het vertrouwen van de Aziatische buren te winnen." Ook wil China dat het buurland zich houdt ''aan de toezegging om na te denken over het gewelddadige verleden."

Droefheid

Yoo Jin-ryong, de Zuid-Koreaanse minister van Cultuur, Sport en Toerisme, zei zijn droefheid en woede niet voor zich te kunnen houden. Hij noemde het bezoek een ''daad die bij een vroegere tijd past''.

Abe zei na zijn bezoek aan het Yasukuni-monument dat de betrekkingen met China en Zuid-Korea belangrijk zijn. ''Ik hoop op een kans om uit te leggen aan China en Zuid-Korea dat het aanhalen van de banden in ieders belang is", aldus de Japanse premier.

De spanningen tussen Tokio en Peking zijn de laatste tijd opgelopen nadat China een luchtverdedigingszone had uitgeroepen boven een deel van de Oost-Chinese Zee. Daarin ligt een groep eilanden die beide landen opeisen.